Sint Nicolaas (Kinderpagina)

Voornaam:
Nicolaas

Sint Nicolaas



nicolaas

Als je hier klikt kun je het plaatje gratis downladen

Met dit plaatje van Sint Nicolaas kun je van alles doen.
Je kunt het in mini steck maken of in insteek kraaltjes.

nicolaas
Je kunt ook propjes papier maken in de aangegeven kleuren en die vervolgens op een stuk ruitjespapier plakken volgens het voorbeeld.

Maar als je van borduren houdt kan dat ook vanzelf. Misschien bedenk je zelf nog iets leuks!
In ieder geval veel plezier!

nicolaas

Als je hier klikt kun je het raam downladen
OF: in kleur


Als je heel handig bent kun je een "glas in lood" raampje maken.
Neem de tekening over op zwart papier of karton (met een beetje hulp kun je die eerst vergroten). Knip de witte vlakken van de tekening uit en plak daar gekleurde stukjes papier: achter, b.v. tissue, vlieger- of sitspapier. Tenslotte teken je de kleine lijntjes op de gekleurde "glas"stukjes en klaar is je raampje.
Als je Nico heet of Klaas of Klazien of Nynke kun je hier informatie vinden over je voornaam.
Ook als je een van de namen hebt die je hieronder vindt.

Voornamen

Als jongensnaam afgeleid van Nicolaas worden gebruikt:
Claas, Claes, Claus, Co, Cola, Colin, Kaay, Klaas, Klae, Klaus, Klijn, Kola, Lykele, Nic, Nicholas, Nick, Nickel, Nicky, Nico, Nicolaas, Nicolai, Nicolas, Nicolás, Nicolo, Niek, Niel, Niels, Niki, Nikie, Nikita, Niko, Nikolaas, Nils, Nykle.

Of als meisjesnaam afgeleid van Nicolaas:
Claasje, Clasine, Clazien, Colet, Coletta, Colette, Colien (Nicolaas+Lina), Colina (Nicolaas+Lina), Klazina, Kole, Nica, Nicole, Nicolette, Nicolien (Nicolaas+Lina), Nicolina (Nicolaas+Lina), Nicoline (Nicolaas+Lina), Niki, Nikita, Nikki, Nynke (Friesland), Sien.

Betekenis

Als je één van deze voornamen hebt, heb je je misschien wel eens afgevraagd waar je naam vandaan komt, wat de betekenis van jou naam is.

Voornamen komen niet uit de lucht vallen ze betekenen meestal iets.
Nico, Klaas, Klazien en Nynke en nog veel meer namen komen van een Griekse naam: de naam 'Nicolaas'. Ja het is de naam van die goeie oude man die op pakjesavond bij je langs komt.
Het woord is samengesteld uit twee Griekse woorden 'nikè' (Νικη) dat "overwinning" betekent en 'laos' (Λαος) dat in het Grieks "volk" betekent.

Kort en goed: Nicolaas betekent dus: "Overwinnaar van het volk"



Sint Nicolaas

Wie was de Heilige Nicolaas?

Alle Nederlandse kinderen (behalve die in het Friese dorp Grouw) kennen Sinterklaas maar wat goed. Het is de goed heilig man met de lange baard, de rode mantel, de krulstaf en de mijter die elk jaar met de boot uit 'Spanje' komt en dan allerlei lekkers en cadeaus uitdeelt.

Geloof je niet meer in Sinterklaas? Nou ja dat geloof ik best, alleen heel kleine kinderen geloven in Sinterklaas, maar je viert het feest toch nog wel? Je krijgt toch nog wel cadeautjes, of niet soms?

Maar misschien doe je er zelf ook wel aan mee: pakjes maken op 5 december, soms met een gedicht of je verstopt een geschenk in een surprise om de persoon die je een pakje geeft te verrassen.
De grap is dat je dan eigenlijk precies doet wat de Heilige Nicolaas in het verleden ook gedaan moet hebben: anderen gelukkig maken, mensen verrassen een fijne dag bezorgen!

Dat is niks nieuws het is een prachtige gewoonte en op de een of andere manier heeft de Heilige Bisschop Nicolaas van Myra daar heel lang geleden het goede voorbeeld in gegeven.
Goed voorbeeld doet goed volgen zegt het spreekwoord, en zo is het ook. Er is dus niks mis mee als je rond 5 december wat geld uitgeeft om je ouders, je broers of zusters, of je beste vriend of vriendin een verrassing te bezorgen. En naarmate je er zelf meer voor over hebt, cadeautjes bedenken, rijmen maken met veel zuchten en zweten of een prachtige surprise in elkaar flansen heeft het cadeau voor de ander meer waarde en geeft het jezelf ook nog meer plezier.

Als je Klaas heet of Nico of Klazien dan heb je dus wel een bijzondere voorganger die jouw naam gedragen heeft.

Het is best mogelijk dat je wel eens iets meer over die oude bisschop gelezen hebt, anders vertel ik je er nog wat over.

Nicolaas van Myra

In de vierde eeuw leeft de heilige Nicolaas in Turkije.

Nee niet in Spanje, dat leg ik je later uit. Er wordt van hem verteld dat hij zo heilig was dat hij vanaf zijn geboorte op de zogenaamde 'vasten'dagen (vrijdag) niet bij zijn moeder aan de borst wilde! Hij is later bisschop geworden van Myra in Klein Azië en is vooral bekend gebleven omdat hij graag mensen in nood hielp.

Zo zorgt hij er als een heel goede advocaat voor, dat drie ter dood veroordeelden de doodstraf niet ondergaan.
Zelf wordt hij ook gevangen genomen tijdens de christenvervolging onder Diocletianus. Maar als keizer Constantijn aan de macht komt, wordt hij weer bevrijd.
Van Nicolaas is ook bekend dat hij een fel bestrijder is van de geleerde Arius. Die Arius kan niet geloven, dat Jezus van Nazareth Gods Zoon is.
Op een grote kerkvergadering in Nicea, waar de strijd over dat geloofspunt aan de orde komt, slaat Nicolaas Arius in het gezicht. Daarom wordt Nicolaas enige tijd uit zijn ambt gezet (hij mag dus een tijdje geen bisschop meer zijn, als straf), want ook al zijn de vergaderde bisschoppen het wel met Nicolaas eens, ze vinden toch dat je iemand niet in het gezicht mag slaan omdat je het niet met hem eens bent.

Er zijn over Nicolaas ook legendes ontstaan en overgeleverd.
Legendes zijn verhalen die een kern van waarheid bevatten, maar die sommige dingen een beetje overdrijven. Ze maken wat gebeurd is een beetje mooier om de mensen de bedoeling van het verhaal duidelijk te maken.

Volgens zo'n oude legende zou Nicolaas drie jongetjes die door een herbergier in mootjes waren gehakt en in een vat pekel stonden om later is de soep te gaan (!), weer tot leven hebben gebracht.
Nou ja ze zullen wel niet echt in mootjes gehakt zijn geweest, maar in ieder geval zal Nicolaas drie jongetjes geholpen hebben uit een erg benarde positie.

Voor de hongerige bevolking van Lycië zou Sint Nicolaas graan gestolen hebben uit een schip dat op doorreis was. Toen het schip een paar havens verder de lading loste, bleek het gewicht van het graan niet veranderd te zijn.

Dat zou dus een groot wonder geweest zijn! Of zou het ook een beetje zijn aangedikt, wat denk je?

Ook is er een verhaal dat Nicolaas eens drie jonge dochters van een verarmde edelman aan een bruidsschat hielp, zodat ze toch konden trouwen.

Nou ja dat is eigenlijk zo gek nog niet, je moet bedenken dat in die tijd een meisje alleen kon trouwen als ze genoeg geld had voor de bruidsschat. Een flink bedrag krijgen van de leiding van de kerk is dan een beste meevaller. Het is trouwens wel leuk dat we op Sinterklaas avond speculaas en taai-taai poppen eten die vroeger "vrijers" werden genoemd. Het is een overblijfsel van die oude legende.

Wat dus in ieder geval vast staat, is dat Sint Nicolaas bekend staat om zijn liefdadigheid, zijn naastenliefde noemen de christenen dat ook wel. En daarom werd hij na zijn dood nog vaak te hulp geroepen door mensen die het niet zo makkelijk hadden.

Dat hoor je nu ook niet meer zo vaak, aan iemand waarvan je denkt dat hij in de hemel is iets vragen in de hoop dat hij je vanuit die hemel zal helpen. Maar vroeger was dat heel gewoon.
En ik denk dat het in ieder geval hielp om zelf goed te zijn.

Als je in stilte voor jezelf of samen met anderen hardop nadenkt over het goede voorbeeld dat iemand tijdens zijn leven gegeven heeft, dan verander je daar zelf een beetje door. En dat nadenken kun je dan bidden noemen.

Spanje???

In de elfde eeuw werden de stoffelijke overblijfselen van de Heilige Nicolaas door zeelieden vanuit Turkije naar Bari in Zuid Italië overgebracht. Daar rust zijn dode lichaam nu nog steeds.

Hoe komen wij er dan aan dat Sinterklaas uit Spanje komt, zul je vragen. Nou dat weten we niet precies, maar misschien weet je wel dat Nederland lange tijd, 80 jaar, onder Spaanse heerschappij heeft geleefd. Misschien hebben de Spanjaarden de heilige Nicolaas die in de zuidelijke landen, Griekenland, Italië en Spanje veel werd aangeroepen als patroonheilige van de zeelieden, toen naar Nederland gebracht.
Het valt in ieder geval op dat vooral in de havenstad Amsterdam de heilige Nicolaas erg bekend is. Daar is ook een kerk naar hem genoemd. En er is bijvoorbeeld op de Dam een gevelsteen te vinden waar je Sinterklaas op ziet die drie jongetjes uit de pekelton bevrijdt.

Als je eens in Amsterdam komt moet je maar eens op zoek gaan naar die gevelsteen. En maak er als het kan maar een foto van.


Feestdag

Nicolaas zou gestorven zijn op 6 december 324. Vandaar dat zijn feestdag nog altijd gevierd wordt op 6 december.
In de kerk begonnen grote feesten vroeger altijd al de avond tevoren zoals kerstavond op de avond voor kerstmis. Vandaar dat 5 december pakjesavond is geworden de avond dat mensen elkaar een plezier doen net als de oude Bisschop Nicolaas van Myra in zijn tijd.

Patroonheilige

Vroeger werden heiligen vaak uitgekozen om patroon te zijn over een groep mensen, een gilde, een beroep, een stad of een land. De mensen hoopten dan dat die heilige in de hemel een beetje extra voor ze zou zorgen.
Zo was Sint Nicolaas de patroon van de kinderen, de slagers, de schippers, stoelenmakers, bierbrouwers, brandweerlieden, apothekers, advocaten, vishandelaren, kaarsenmakers, parfumhandelaren, knopenmakers, schoenmakers, specerijenhandelaren, wijnhandelaren en gevangenen.
(Hij zal het dus wel behoorlijk druk gehad hebben in de hemel!)

Afbeelding

Nicolaas
Als je hier klikt kun je het borduurpatroon downladen (32 x 24 kruisjes)
OF
Als je hier klikt kun je het (grotere) borduurpatroon downladen (48 x 32 kruisjes)





Op afbeeldingen is Sint Nicolaas altijd afgebeeld als bisschop met een gouden krulstaf en mijter.
Hoewel Sinterklaas in Nederland altijd in het rood gekleed gaat is dat eigenlijk niet juist. Want rood is de kleur van een martelaar, iemand die doodgemaakt is voor het geloof en dat is Nicolaas niet.
Wit zou officieëel de juiste kleur zijn.
Vaak zien we bij de heilige een kuip waarin drie jongetjes of de drie jonge bruiden die een bruidsschat uit zijn hand ontvangen. Heel soms zie je ook drie gouden bollen, dat zijn waarschijnlijk broden die hij uitdeelt aan de arme mensen.


Dit leuke raam is te vinden in de Nicolaaskerk te Denekamp. Met Pakjespiet en de schimmel Amerigo in de maneschijn op het dak.

Links

  • Meer over Nicolaas op Heiligen Net
  • Een Engelse site met veel activiteiten o.a. plaatjes om te kleuren (wel even rondneuzen op de site) bijvoorbeeld.

  • Bieb

    Er zijn mooie boeken over Sint Nicolaas geschreven, zoek maar eens in de Bieb.