Cornelius (Kinderpagina)

Voornaam:


cornelius
Als je hier klikt kun je het plaatje gratis downloaden

Met dit plaatje van de Heilige Cornelius kun je van alles doen.
Je kunt het in mini steck maken of in insteek kraaltjes. Je kunt ook propjes papier maken in de aangegeven kleuren en die vervolgens op een stuk ruitjespapier plakken volgens het voorbeeld.

Maar als je van borduren houdt kan dat ook vanzelf. Misschien bedenk je zelf nog iets leuks!
In ieder geval veel plezier!

Betekenis van de naam Cornelius

De voornaam Cornelius heb je misschien nog nooit gehoord. Maar er zijn jongens die deze naam dragen al klinkt die nu meestal een beetje anders. Neem bijvoorbeeld maar Kees, of Cor of Kaj.
Maar ook de mooie meisjesnaam Corina komt van dezelfde oorspronkelijk Latijnse naam.

Hier onder vind je nog meer voornamen die van Cornelius zijn afgeleid.

Eigenlijk is Cornelius een Romeinse familienaam of zoals wij meestal zeggen een achternaam.
De betekenis is jammer genoeg niet zeker. Het Latijnse woord 'cornu' betekent "hoorn, de gehoornde".
De naam Cornelius zou dus kunnen betekenen: "de man (of vrouw) met de hoorn".

Voornamen

Jongensnamen afgeleid van Cornelius:
Cees, Cock, Cor, Cornee, Corneel, Corneille, Cornelis, Cornelius, Corné, Kaj, Kees, Kor, Korneel, Kornel, Kornelis, Kors.

Meisjesnamen afgeleid van Cornelius:
Cocky, Coc, Cokky, Cora, Corianna (Cornelius+Anna), Corien, Corina, Corine, Corinne, Corlieske (Cornelius+Lies), Corline (Cornelius+Lina), Cornelieke, Cornelise (Cornelius+Elisabeth), Corrie, Corrien, Corry, Kornelie, Le, Lia, Neeltje, Nel, Nele, Neline, Nelke.

Cornelius, Paus en Martelaar

Paus Cornelius is paus van 251 - 253.

In maart 251 als de "stoel van Petrus" al een jaar leeg gestaan heeft, wordt Cornelius gekozen als opvolger van paus Fabianus, .

Misschien heb je wel eens gehoord hoe de verkiezing van een paus tegenwoordig in Rome verloopt. Weet je wat witte rook dan betekent?

Al heel spoedig na zijn ambtsaanvaarding krijgt hij problemen met christenen die tijdens de vervolging van keizer Decius uit angst van hun geloof zijn afgevallen. Maar die nu er een mildere keizer is weer in de kerk willen terugkeren.
Cornelius neemt daarbij een mild standpunt in, hij is net als de vader van twee zonen in het evangelie blij met iedere mens die terugkeert van een dwaling.

Maar een zekere Novatianus is het met die handelwijze geheel niet eens. Hij werpt zich op als tegenpaus om de kerk zó te reorganiseren dat er streng wordt omgegaan met "afvalligen".

In de herfst van 251 wordt er in Rome een kerkvergadering gehouden waar de praktijk van Cornelius wordt goedgekeurd. Cornelius krijgt daarbij de steun van de heilige Cyprianus die ooit voor dezelfde moeilijkheden stond in zijn eigen bisdom Carthago.

Onder de volgende keizer Gallus laait de christenvervolging echter weer op.
Cornelius wordt gevangen genomen en sterft als martelaar in ballingschap in het jaar 253.

Het graf van de Heilige Paus Cornelius is nog te vinden in de Catacomben van Calixtus te Rome.

Patroonheilige

De paus en martelaar Cornelius is de beschermheilige van mensen die aan epilepsie (wordt ook wel eens vallende ziekte genoemd) lijden en ook van al het hoornvee (Runderen), dit waarschijnlijk omdat de naam Cornelius van het Latijnse woord 'cornu' komt, dat "hoorn" betekent.

Feestdag

De feestdag van Paus Cornelius valt op 16 september.

Afbeelding

Cornelius
Als je hier klikt kun je het borduurpatroon voor niks downladen (32 x 24 kruisjes)
OF
Als je hier klikt kun je het (grotere) borduurpatroon voor niks downladen (48 x 32 kruisjes)Paus Cornelius wordt doorgaans afgebeeld gekleed als paus met tiara (een hoed van drie kronen boven op elkaar geplaatst) en staf, maar altijd met een hoorn in de hand.
Links

  • Meer over deze heilig in Heiligen Net
  • Over de relikwieën van de Heilige Cornelius in Brabant.