Valentijn (Kinderpagina)

Voornaam:


Valentinus
Als je hier klikt kun je het plaatje gratis downladen

Met dit plaatje van de Heilige Valentijn kun je van alles doen.
Je kunt het in mini steck maken of in insteek kraaltjes. Je kunt ook propjes papier maken in de aangegeven kleuren en die vervolgens op een stuk ruitjespapier plakken volgens het voorbeeld.

Als je heel handig bent kun je het zelfs gebruiken om er een "glas in lood" raampje van te maken. Wie weet maak je er een Valentijn kaart van!

Maar als je van borduren houdt kan dat ook vanzelf. Misschien bedenk je zelf nog iets leuks!
In ieder geval veel plezier!

Betekenis van de naam Valentijn

Valentijn is een Nederlandse voornaam die oorspronkelijk een Latijnse naam was.
Het Latijnse woord 'valens' betekent: "waardevol, sterk, krachtig gezond".
De Latijnse naam 'Valentinus' is dus in het Nederlands veranderd in 'Valentijn' en betekent zoiets als: "Een sterke, gezonde kerel."

Voornamen

Mannen namen afgeleid van Valentinus:
Valentino (Italiaans), Valentijn, Valentin (Frans), Valentinus (Latijn), Valentyn.

Vrouwen namen afgeleid van Valentinus:
Valencia (Spaans), Valentine (Engels), Valentina.

Valentijnsdag

Weet je welk feest er in een groot deel van de wereld gevierd wordt op 14 februari?
Ja, Valentijnsdag. Een leuk feest waarbij je met een kaart of een bos bloemen laat zien dat je van iemand houdt.
Maar dat kan toch elke dag van het jaar! Natuurlijk is dat zo maar het is wel prettig dat je op een bepaalde dag in het jaar kunt laten zien dat je van iemand houdt, terwijl je dat eigenlijk anders niet zo duidelijk laat merken. Soms is het zelfs zo dat je iemand waar je stiekem een beetje verliefd op bent duidelijk kunt maken wat je voor hem of haar voelt.

Waarom precies op 14 februari? Ja daar is wel wat over te zeggen, al weten we het niet precies. In ieder geval is er een oud verhaal dat vogels op die dag voor het eerst de lente voelen kriebelen. Daarom beginnen ze op die dag samen hun liefdesnestje te bouwen. Geloof je het? Nou ja het is het prille begin van de lente, vandaar.In ieder geval is bekend dat eeuwen lang op van 14 februari in de Rooms Katholieke kerk het feest van de Heilige Valentinus (Valentijn) gevierd is. Daarom hier in het kort het verhaal van die oude Heilige.

Valentinus van Rome

Priester Valentinus leeft rond het jaar 250 (lang geleden dus!) in Rome. Hij zorgt goed voor armen, zieken en oude mensen. Als dienaar van God en van de kerk trekt hij zich het lot aan van de allerzwaksten in de samenleving. Hij geeft hun raad en trekt zich veel meer aan van zijn medemens dan van de wetten van de keizer.De keizer, Claudius II, verbiedt jonge mannen, die als soldaat in zijn leger moeten vechten, in het huwelijk te treden. Valentinus zegent het huwelijk tussen een soldaat en zijn geliefde toch in, ondanks het verbod van de keizer.Er zijn veel verhalen over deze heilige priester, bijvoorbeeld dat hij eens de blinde pleegdochter van de stadhouder van Rome Asterius heeft genezen van haar blindheid. Daarom bekeerde Asterius zich tot het geloof in Jezus van Nazareth en liet hij alle gevangen genomen christenen vrij! Maar Claudius laat Valentinus gevangen nemen en hij laat hem zelfs onthoofden.

Een ander verhaal zegt dat Valentinus vanuit de gevangenis vlak voor zijn dood een afscheidsbriefje heeft geschreven. Hij was in de gevangenis bevriend geraakt met de dochter van de gevangenbewaarder en aan haar schreef hij dat briefje. De laatste woorden van de brief waren: "van je Valentijn".

Zou dit verhaal iets te maken hebben met wat wij nu nog doen met Valentijnsdag???Patroonheilige

Vind je het gek dat Valentijn bekend was als de beschermheer van alle geliefden?

Feestdag

14 februari is dus de feestdag van de Heilige Valentinus en wordt overal over de hele wereld gevierd, maar vooral in Engeland, Ierland, Amerika en Australië.
Nog niet zo heel lang vieren we dit leuke feest ook in Nederland en verrassen we de mensen waar we van houden met iets bijzonders. Een gedicht, een briefje een rode roos of een zak lekkere snoepjes bijvoorbeeld.

Afbeelding

valentinus
Als je hier klikt kun je het borduurpatroon downladen (32 x 24 kruisjes)
OF
Als je hier klikt kun je het (grotere) borduurpatroon downladen (48 x 32 kruisjes)


Links