Jozef (Kinderpagina)

Voornaam:


jozef

Als je hier klikt kun je het plaatje gratis downladen

Met dit plaatje van de Heilige Jozef kun je van alles doen.
Je kunt het in mini steck maken of in insteek kraaltjes. Je kunt ook propjes papier maken in de aangegeven kleuren en die vervolgens op een stuk ruitjespapier plakken volgens het voorbeeld.

Als je heel handig bent kun je het zelfs gebruiken om er een "glas in lood" raampje van te maken.

Maar als je van borduren houdt kan dat ook vanzelf. Misschien bedenk je zelf nog iets leuks!
In ieder geval veel plezier!

Betekenis van de naam Jozef

Jozef is een Hebreeuwse naam. Dat betekent dat de naam uit de bijbel komt. De naam zou je in het Nederlands kunnen vertalen en dan wordt het: "God vermenigvuldigde".

Voornamen

Jongensnamen afgeleid van Jozef:
Beppe, Chef, Giuseppe, Jef, Jeffried (Jozef+Wilfried), Jeu, Jeuf, Jeup, Joe, Joep, Joey, Joop, Joos, Joost, Jop, Josef, Joseph, Josephinus, José, Josry, Josse, Jozef, Jozefus, Jozeph, Jozephus, Jupke, Juup, Ossip, Pepe, Pepito, Peppe, Peppo, Seb, Seef, Sef, Sepke, Seppe, Sipke, Sjef, Sjefke, Sosse, Yoessoef, Yusuf, Zep.

Meisjesnamen afgeleid van Jozef:
Fien, Fiene, Fieneke, Fifi, Fina, Finetta, Fita, Joosje, Josefa, Josefina, Josefine, Josepha, Josephien, Josephina, Josephine, Josetta, Josette, Josje, Josina, Josine, Joska, Joske, Jossie, Jossy, Josefa, Jozefien, Jozefina, Jozefine, Jozien, Jozina, Pepita, Phine, Seefke, Seffi, Sepha, Seva, Siene, Sina, Sosse, Sosseviene, Viene, Zeva.


Jozef de echtgenoot van Maria

Sint Jozef komt in het evangelie voor. Hij is de echtgenoot van Maria, de moeder van Jezus. Hij is dorpstimmerman in Nazareth.

De evangelist Mattheus beschrijft hem als een "rechtschapen mens", dat klinkt goed. Het betekent zoveel als: "Er is niets op hem aan te merken" of "Het is iemand waar je op kunt rekenen".

Als ze verloofd zijn en Maria zwanger blijkt te zijn wil Jozef in stilte van haar scheiden. Zeker in die tijd was het namelijk niet gebruikelijk dat je een kind kreeg voordat je getrouwd was.
Maar gelukkig komt een engel hem in een droom vertellen dat hij Maria rustig tot vrouw kan nemen omdat "de Heilige Geest" het kind in haar heeft verwekt.

Verder verkondigt de engel Gabriël aan Maria dat ze een zoon zal krijgen. En dat die Zoon Jezus zal heten.

Jozef is een voorbeeldig huisvader, zo lezen we ook bij de Evangelist Lucas. Hij begeleidt Maria op weg naar Bethlehem. Daar moeten ze op bevel van de keizer heen om zich te laten registreren bij gelegenheid van een volkstelling.
Hij is bij Maria als zij in een stal haar kind ter wereld brengt. Ook is Jozef erbij als herders op kraamvisite komen.

Volgens Matheus verschijnt een engel aan Jozef in een droom. De drie wijzen uit het oosten zijn dan nog bij hen in huis. Nu vertelt de Engel dat de wijzen een andere weg terug naar huis moeten nemen. Zij moeten niet langs koning Herodes gaan, zoals zij op de heenweg beloofd hadden.
Ook zegt de Engel dat Jozef met zijn vrouw Maria en het kind Jezus naar Egypte moet vluchten omdat de boze koning Herodes heeft gehoord van de geboorte van het kind. En dat hij erop uit is de "koningszoon" te doden.

Bij Lucas lezen we dan weer over de opdracht in de tempel. Samen met Maria brengt Jozef Jezus naar de tempel om hem daar aan God op te dragen. Ze laten hun Zoon dan nog niet in de tempel achter maar offeren in zijn plaats twee duiven.
Daaruit blijkt dat Jozef en Maria arm zijn, anders zouden ze volgens de gewoonte van die tijd wel een schaap of een ander groot dier offeren.

Als Jezus twaalf jaar oud is en tijdens het paasfeest ongemerkt in de tempel achterblijft zijn Maria en Jozef bezorgd om hun kind en keren ze terug naar Jeruzalem om Jezus op te halen.

Verder valt er over Jozef niet veel te vertellen. De heilige schrift zwijgt in alle talen. We vinden Jozef niet naast Maria onder het kruis en evenmin met Pasen bij het graf. Men neemt daarom wel aan dat Jozef al gestorven is voordat Jezus zijn openbaar leven begon.


Patroonheilige

Jozef is de patroon van de Rooms Katholieke Kerk en van de arbeid.
Ongehuwde mannen roepen hem ook aan om een goede huwelijkspartner te vinden zoals in de bedevaartplaats Smakt in Limburg.

Feestdag

De feestdag van Sint Jozef wordt gevierd op 19 maart.

Afbeelding

jozef
Als je hier klikt kun je het borduurpatroon voor niks downladen (32 x 24 kruisjes)
OF
Als je hier klikt kun je het (grotere) borduurpatroon voor niks downladen (48 x 32 kruisjes)


Jozef wordt vaak wordt voorgesteld als een wat oudere man. Met een puntbaardje.
In de hand draagt Jozef op afbeeldingen dikwijls een bloeiende staf of timmermansgereedschap.
Ook het kind Jezus vergezelt hem op veel afbeeldingen.

Links

  • Veel te lezen op het Sint Jozef Web.
  • De Sint Jozef Abdij heeft een uitvoerige site.
  • Over de bedevaartplaats Smakt in Limburg.