Jakobus (Kinderpagina)

Voornaam:


Jacobus
Als je hier klikt kun je het plaatje gratis downladen



Met dit plaatje van Jakobus kun je van alles doen.
Je kunt het in mini steck maken of in insteek kraaltjes.
Je kunt ook propjes papier maken in de aangegeven kleuren (of door je zelf gekozen kleuren!) en die vervolgens op een stuk ruitjespapier plakken volgens het voorbeeld.

Maar als je van borduren houdt kan dat ook vanzelf. Misschien bedenk je zelf nog iets leuks!
In ieder geval veel plezier!

jacobusZ

Als je hier klikt kun je het raam downladen
OF: Als je hier klikt kun je het raam downladen in kleur

Als je heel handig bent kun je een "glas in lood" raampje maken.
Neem de tekening over op zwart papier of karton (met een beetje hulp kun je die eerst vergroten). Knip de witte vlakken van de tekening uit en plak daar gekleurde stukjes papier: achter, b.v. tissue, vlieger- of sitspapier. Tenslotte teken je de kleine lijntjes op de gekleurde "glas"stukjes en klaar is je raampje.

Backpackers


Op vakantie heb je misschien wel eens één of meer backpackers zien lopen. Je ziet ze meestal op wandelpaden in bossen of langs binnenweggetjes.

Vreemd genoeg vind je ze overal ter wereld, in Australië, Zuid Amerika, maar ook gewoon in Nederland.
Als je ze eens tegen komt kun je ze best vragen waar ze naar toe gaan en waarom. Meestal verstaan ze wel Engels als het buitenlanders zijn.


Maar heel misschien heb je wel eens mensen met rugzak en stok gezien die op hun bagage of kleding een zo genaamde "Jacobusschelp" dragen.


Als je aan zulke mensen vraagt waar ze heen gaan of vandaan komen, is het antwoord makkelijk te voorspellen. Ze gaan naar Santiago de Compostella, of ze zijn weer op terugreis.
Weet je waar dat ligt, Santiago de Compostella? Dat kan je makkelijk vinden.

Maar de vraag wat die mensen daar te zoeken hebben is iets ingewikkelder. Hieronder vind je een paar antwoorden.

Maar dan moeten we eerst weten wat Santiago eigenlijk betekent. Santiago is de Spaanse voornaam van een apostel (een vriend van Jezus van Nazareth dus) die wij Jakobus noemen.
Om het nog wat moeilijker te maken onder de twaalf trouwe volgelingen van Jezus, de 12 apostelen, waren twee mannen met de voornaam Jakobus. Vandaar dat er later iets aan hun naam is toegevoegd. Jakobus de Meerdere en Jakobus de Mindere. Klinkt nogal discriminerend, maar dat is maar schijn. Eigenlijk betekent het: Jakobus de Oudere, en Jakobus de Jongere, maar ja zo heten ze nu eenmaal niet.

Santiago de Compostella


Mensen die wandelend of fietsend (maar met de trein of bus kan ook hoor!) op weg zijn naar het Spaanse stadje Santiago de Compostella, doen dat dikwijls als een bedevaart. We noemen ze daarom "pelgrims" of "bedevaartgangers".

Je hebt vast wel eens gehoord dat gelovige Moslims minstens één keer in hun leven een bedevaart maken. Dat doen ze omdat dat in de Koran, het heilige boek van de Islam, wordt aanbevolen.
Weet je trouwens waar die bedevaart naar toe gaat? Zoek het maar eens op.

Op bedevaart gaan is een heel oude gewoonte ook in het Christendom. Mensen maken dan een zeer lange en moeilijke tocht naar een plek op de wereld die een bijzondere betekenis voor hun geloof heeft. Zo gaan ze naar Jeruzalem of Bethlehem waar Jezus geleefd heet. Of naar Rome waar Petrus en Paulus gepreekt hebben en als martelaar gestorven zijn!

En als je vraagt waarom doen ze dat dan: Daar zijn veel antwoorden op te geven.

1. Sommige mensen bezoeken af en toe het graf van een geliefd iemand die overleden is.
Zo bezoeken Christenen de graven van bijvoorbeeld Petrus en Paulus of Jakobus. Of de plaats waar iets bijzonders gebeurd is zoals een "verschijning van Maria". Lourdes en Fatima zijn daar voorbeelden van.

2. Maar soms zijn mensen dankbaar omdat ze na een lange ziekte genezen zijn en willen die dankbaarheid tonen door op bedevaart te gaan.

3. Het komt ook nog wel voor dat mensen ziek zijn en graag genezen willen worden. Om dat voor elkaar te krijgen gaan ze op bedevaart. Vaak komen ze anders terug dan ze gegaan zijn, niet zozeer gezond van lichaam. Maar door het zien van andere zieken kunnen ze hun ziekte voortaan beter aan.

Misschien ken je zelf mensen die op bedevaart naar Lourdes gegaan zijn. Vraag maar eens hoe zij dat hebben ervaren .

4. Vroeger kwam het ook nog wel voor dat mensen voor straf op bedevaart moesten. Tegenwoordig krijg je voor erge misdrijven straf van de politie of de rechter, maar in de middeleeuwen deelde ook de kerk straffen uit voor heel erge dingen, bij voorbeeld mooord en doodslag.. Dus echt niet omdat je een appel gestolen had of tegen je moeder had gejokt! Eén van de mogelijke straffen was dan een bedevaart houden.

5. Maar tegenwoordig gaan mensen graag zo'n grote tocht aan als een avontuur, om andere mensen te leren kennen of om mooie landsschappen te zien. Of ook om tot rust te komen na een zeer druk leven. Dat wordt ook wel "bezinning" genoemd.

Jakobus de Meerdere (of de oudere)

Bij de twaalf leerlingen van Jezus die ook apostelen worden genoemd, zijn er twee met de voornaam Jakobus.
Jakobus de Meerdere is de zoon van Zebedeus en Maria van Salome. Die namen kun je ook vast wel vinden op het internet.

De andere apostel Jakobus heet officieel Jakobus de Mindere (of Jongere). Op de site "Heiligen in Kruissteek heeft hij een aparte pagina gekregen.

Uit het leven van Jakobus de Meerdere

Van de meeste apostelen weten we niet zo heel veel. We moeten het voornamelijk doen met wat er over ze in de vier evangeliën geschreven staat. Hieronder vind je wat er over Jakobus te vinden is in de bijbel.

Jakobus en zijn broer Johannes zijn vissers. Zij verdienen hun brood met vissen op het meer van Genesaret. Op een keer zijn ze op het strand hun netten aan het klaarmaken. Dan komt Jezus van Nazareth naar ze toe en spreekt ze aan. Hij vraagt de broers of ze hem willen volgen. Dat is niet zo maar wat. Maar na enig nadeken laten ze hun netten in de steek en volgen Jezus.
Van Jezus krijgen de broers een bijnaam" "Boanerges" Dat betekent: "Zonen van de donder". Het waren dus vast en zeker twee mannen met een kort lontje!

Verder lezen we bij Markus dat Jakobus aanwezig is als Hij het dode dochtertje van Jaïrus weer levend maakt.

Zie bij Markus 5,35-42 het verhaal:
Terwijl Jezus ergens sprak kwam er iemand met een bericht voor Jaïrus, die ook naar Jezus luisterde. Hij zei: "uw dochter is gestorven. U kunt Jezus nu maar beter met rust laten."
Jezus hoorde dat en zei tegen Jaïrus: "Wees niet bang! Blijf geloven."
Jezus liet niemand meegaan, behalve Petrus, en de broers Jakobus en Johannes. Ze kwamen bij het huis van Jaïrus. Daar hoorden ze veel lawaai. Binnen stond een groep mensen te huilen en te schreeuwen. Jezus zei: "Waarom staan jullie zo hard te huilen? Het meisje is niet dood, maar ze slaapt."
De mensen lachten hem uit. Maar Jezus stuurde iedereen naar buiten. Hij nam alleen de ouders van het meisje mee, en de drie leerlingen. Ze gingen naar de kamer waar het meisje lag. Jezus pakte haar hand vast en zei: "Talita koem." Dat betekent: "Meisje, sta op." Meteen stond het meisje op en begon te lopen. Ze was twaalf jaar.

Ook is Jakobus één van de drie apostelen die aanwezig zijn bij de "verheerlijking" op de berg Thabor:

Bij Markus 9,2-4 lezen we daarover:
Zes dagen later ging Jezus een hoge berg op. Petrus, Jakobus en Johannes mochten met hem mee. Boven op de berg waren ze helemaal alleen. De leerlingen zagen dat het gezicht van Jezus veranderde. En zijn kleren werden zo wit als een helder licht. Geen mens kan kleren zo wit maken.

Als je dit verhaal verder wilt lezen, kun je het opzoeken in de bijbel bij Markus.

En verder wordt Jakobus met Petrus en de andere Jakobus uitgenodigd om met Jezus mee te gaan als hij in de hof van Olijven verder gaat om alleen te bidden .

We lezen bij Matteüs 26,36-56:
Jezus ging met zijn leerlingen naar een plek die Getsemani heette. Hij zei tegen de leerlingen: "Ik ga verderop bidden. Blijf hier wachten tot ik terugkom. Jezus nam Petrus mee en de broes Jakobus en Johannes. Jezus werd verdrietig en bang. Hij zei: "Ik houd het niet meer uit van verdriet. Blijven jullie maar hier en blijf wakker, net als ik."
Ook dit verhaal kun je verder lezen in de bijbel.


Volgens de Handelingen van de Apostelen trekken de apostelen na de dood en hemelvaart van Jezus de wijde wereld in om het goede nieuws (het evangelie) te verkondigen.

Volgens een oude traditie gaat Jakobus de Meerdere als missionaris (of zendeling) naar Spanje.
Eerst komt hij in Galicia, waar hij een christen gemeenschap sticht en vervolgens naar de Romeinse stad Cesar Augusto, heden ten dage bekend als Zaragoza.

In de Handelingen van de Apostelen wordt beschreven dat Jakobus de eerste Apostel is die de marteldood sterft.
Hij wordt vermoord door koning Herodes Agripa I op de 25ste maart van het jaar 41.

In Handelingen 12 staat het zo:
In tijd liet koning Herodes een aantal christenen oppakken en mishandelen. En hij liet Jakobus, de broer van Johannes, onthoofden. De Joden vonden het goed dat hij dat deed.

De traditie wil dat de leerlingen van Jakobus zijn dode lichaam naar Noord Spanje hebben vervoerd (Galicië). De relieken worden nog altijd bewaard in de basiliek van Santiago de Compostella. En ook nu nog trekken vele pelgrims naar die stad en dat heiligdom.

Je weet toch wel wat relieken zijn hè?

In Spanje is Jakobus de meest bekende en geliefde heilige. Zijn Spaanse naam "Santiago" is in Zuid Amerika de naam van veel hoofdsteden zoals Chili, de Dominicaanse Republiek en Cuba.

Betekenis van de naam Jakobus


Jakobus is afkomstig van de Hebreeuwse naam Jakob en betekent : "hij greep bij de hiel, hij verdrong (zijn broer)." dit naar aanleiding van de geschiedenis van Jakob en Esau
Zoek dat verhaal maar eens op in Genesis 25, 19-34.
Daarom wordt aan deze naam ook wel de betekenis "bedrieger" gekoppeld.

Voornamen

Er zijn best veel jongens die eigenlijk Jakobus heten, omdat hun naam daar een afkorting van is. Hier volgen er een paar:
Co, Cobus, Coos, Diego (Spaans), Jaak, Jaap, Jabik, Jacco, Jack, Jaco, Jacob, Jacobus, Jago, Jaime (Spaans), Jakob, Jakobus, James (Engels), Jan-Jaap (van Jan en Jocobus, Jap (Fries), Japco (Fries), Japie, Japik (Fries), Japke (Fries), Jappe (Fries), Jappie (Fries), Jaques (Frans), Jim, Jimmy, Ko, Kobe, Kobus, Koos, Santiago (Spaans), Sjaak, Yakup (Turks), Yaqub (Arabisch).

En ook meisjes kunnen naar die Heilige vernoemd zijn: Bapke, Coba, Cobie, Coby, Jaapke, Jaccolin, Jacelyn, Jackelien, Jackie, Jacky, Jacoba, Jacobien, Jacolien, Jacomijntje, Jacquelien, Jakelijn, Jakeline, Jakkelien, Japikje, Japke, Japkje, Jappekje (Fries), Jappichje (Fries), Jaqueline, Jakolien, Jalien, , Jamie (Schots), Jenny, Jikke, Jiks, Jouk(?), Koby, Koosje, Kootje.

Als je nog meer namen zoekt kijk dan maar op de hoofdpagina

Patroonheilige

Jakobus de Meerdere is onder andere de patroon van de pelgrims, de ridders, de hoedenmakers en bejaardentehuizen.
Hij werd vroeger aangeroepen tegen reuma en om mooi weer en een goede oogst te geven.

Feestdag

De feestdag van Jakobus de meerdere wordt gevierd op 25 juli

Afbeelding

Klik hier voor gratis te downladen telpatroon 48 x 32 kruisjes
Klik hier voor gratis te downladen telpatroon 32 x 24 kruisjes
Als je hier klikt kun je het kleurpatroon gratis downladen



Jakobus de Meerdere wordt op minstens drie verschillende manieren afgebeeld:


1. Als Apostel met blote voeten en lange toga met mantel. Als attribuut heeft hij dan een zwaard of dolk, omdat hij onthoofd is.
Een voorbeeld daarvan is dit plaatje daarop bevrijdt hij een opgehangen martelaar en geeft hem het leven terug, op de achtergrond pelgrims.



2. Als pelgrim gekleed als de pelgrims die naar Santiago de Compostella onderweg zijn. Hij heeft dan een pelgrimsstok, een kalebas om uit te drinken, een grote zonnehoed, een schoudertas en op hoed of tas een Jakobus-schelp, zoals de pelgrims die nog altijd dragen als bewijs dat ze in Compostella geweest zijn, of er naar op weg zijn.



3.Als "matamoros" dat betekent "moren doder". Dit omdat hij in een verschijning de Spanjaarden zou hebben aangevoerd om de Saracenen te doden. Hij zit dan meestal te paard en draagt een wapenuitrusting.

Moet je mensen waar je het niet mee eens bent bevechten, hoor ik je vragen. Nou ja met woorden oké, maar met het zwaard of met geweren? Zou dat echt de bedoeling kunnen zijn van een blijde boodschap? Je moet er maar eens over nadenken, maar makkelijk is het niet.



Bronzen plaquette van Egino Weinert
(doorklikken "Namenspatronale" en letter J)


Patroonnaamkaarten vanEgino Weinert zijn hier te bestellen (doorklikken "Namenskarten" en letter J)

Hieronder vind je ook nog een patroon om een Jacobsschelp te borduren. Pelgrims naar Santiago de Compostella zullen er graag een op hun kleding dragen.

Als je hier klikt kun je het plaatje gratis downladen

Klik hier voor gratis te downladen telpatroon 48 x 32 kruisjes
OF
Klik hier voor gratis te downladen telpatroon in kleur







Het imposante uitzicht op het pelgrimsoord Compostella in Spanje.

Links

  • Heiligen Net
  • Op de Duitstalige site Heiligenlexicon meer informatie over Jakobus de meerdere.
  • Informatie over pelgrimage naar de bedevaartsplaats in Spanje.
  • Het Nederlandse Genootschap van Pelgrims naar Compostella.
  • Nog een zeer uitvoerige Franse site, met heel veel plaatjes (doorklikken op "statue St Jaques" of "vécu en photos").