4x Marinus

Voornaam:
Nieuw op deze site:

           
Eleonora    Stanislaus    Peerke Donders    Aemilianus   

Betekenis van de naam Marinus

Waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse 'mar', met de betekenis "zee". De naam betekent: "de man van de zee" of "zeeman".

Voornamen

Mannennamen afgeleid van Marinus:
Marinus, Mar, Marijn, Merijn, Rien, Ries, Marin (Fr.);

Vrouwennamen afgeleid van Marinus:
Mariena, Marina, Merijntje, Rina, Rieneke, Riny, Marine(Fr.).

Marinus

Er zijn verschillende heiligen met de naam Marinus. Over het algemeen zijn ze niet erg bekend zodat er weinig van terug te vinden is op het internet of in boeken met heiligenlevens.
De meest bekende heilige met deze mooie naam is Marinus van Rimini , die op deze site een eigen pagina heeft. Maar er zijn er nog meer waarvan er vier hieronder in het kort beschreven worden:

Paus Marinus Marinus van Rome (3e eeuw)
Marinus van Caesarea (3e eeuw)
Marinus van Anazarbus (284-305)
Marinus van Wilparting (ca 700)
=======================================

Paus Marinus

Op 15 mei 884 sterft te Rome paus Marinus I. Hij is afkomstig uit Gallese en tot paus gekozen op 16 december 882.
Hij is de zoon van een Toscaanse priester. Op zijn 12e begint reeds zijn kerkelijke carrière. Eenmaal diaken gewijd wordt hij gezant in dienst van de paus. Zo neemt hij deel aan het Vierde Concilie van Constantinopel (869-870).
Na zijn priesterwijding wordt hij bisschop van de Italiaanse stad Cere.

Op de dag dat zijn voorganger, paus Johannes VIII, wordt vermoord (16 december 882), kiest men Martinus tot paus.
Hij is nooit heilig of zalig verklaard.

Links

==============================================

Marinus van Rome (3e eeuw)

Marinus is de zoon van een Romeins senator. Volgens de overlevering heeft hij ook zelf die eervolle functie bekleed.
Omwille van zijn christelijke levensovertuiging wordt hij op verschillende manieren gemarteld. Telkens gaat dat echter gepaard met wonderlijke gebeurtenissen. Keer op keer doorstaat hij ongedeerd de folteringen die men hem aandoet. De wilde beesten waar hij voor gegooid wordt, weigeren hem ook maar een haar te krenken; ze komen zelfs zijn handen likken. Als hij vervolgens naar een Romeinse tempel wordt gesleept, vallen daar prompt de afgodsbeelden van hun voetstuk op de grond in gruzelementen.
Uiteindelijk wordt Marinus te Rome onthoofd. Medechristenen komen zijn lichaam halen om het eerbiedig te begraven.
Sterfdag 15 mei.

Links

=======================================

Marinus van Caesarea (3e eeuw)


Deze Marinus leeft omstreeks 272 in Caesarea van Palestina. Hij is niet alleen bekend om zijn grote rijkdom, maar ook vanwege het mooie werk dat hij met zijn geld verricht voor hulpbehoevende mensen.
Hij dient in het leger en wordt om zijn verdiensten uitgekozen tot honderdman. Door een collega wordt Marinus echter aangeklaagd omdat hij Christen is, en daarom niet in aanmerking kan komen voor het hoge ambt. De landvoogd Acheus geeft hem drie uur de tijd om te kiezen tussen het afzweren van zijn geloof of de dood.
Hij wendt zich dan tot de bisschop die hem het evangelieboek en het zwaard voorhoudt. Zonder blikken of blozen kiest Marinus voor het boek. Dan keert hij terug naar de rechter en belijdt openlijk zijn geloof.
Daarop wordt hij ter dood veroordeeld en onthoofd.
Een zekere Asterius die in hoog aanzien staat bij de keizer, ontfermt zich over de overleden Marinus, neemt het bloedende lijk op zijn schouder, wikkelt het in zijn eigen kostbare gewaad en begraaft het. Asterius ondergaat vervolgens hetzelfde lot als Marinus en sterft als martelaar.

Martyrologium Romanum

Quinto Nonas Mártii:
Cæsaréæ, in Palæstína, sanctórum Mártyrum Maríni mílitis, et Astérii Senatóris, in persecutióne Valeriáni. Horum prior, cum accusátus esset a commilitiónibus ut Christiánus, et, interrogátus a Júdice, se Christiánum esse voce claríssima testarétur, martyrii corónam abscissióne cápitis accépit; cumque Astérius corpus Mártyris, cápite truncátum, subjéctis húmeris et substráta veste, qua induebátur, excíperet, honórem quem Martyrii détulit, contínuo et ipse Martyr accépit.

Romeins Martelaarsboek

Op 3 maart:
Te Caesarea in Palestina tijdens de christenvervolging onder Asterius, de heilige martelaren Marinus, soldaat, en Asterius, senator. Eerstgenoemde werd door de rechter ondervraagd nadat hij door zijn collega's was aangeklaagd Christen te zijn bekende hij dat volmondig en ontving hij door onthoofding de martelaarskroon. Zijn verminkte lichaam werd door Asterius op de schouder genomen, ingewikkeld in het gewaad dat hij zelf gedragen had. Door deze dienst verwierf Asterius de martelaarspalm als beloning voor wat hij voor een martelaar gedaan had.

Gedachtenis viering

Op 3 maart is de gedachtenis viering van een heilige Marinus van Caesarea.

Links

  • Heiligen Net
  • Duitstalige site: "Heiligen Lexikon.
  • ========================================

    Marinus van Anazarbus (284-305)

    Marinus de oudere van Anazarbus, Cilicië, Klein-Azië, martelaar.
    Marinus is een oud man. Vanaf het moment dat hij tot christen geworden is heeft hij vele martelingen doorstaan. Maar ondanks dat heeft hij velen weten over te halen zijn voorbeeld te volgen.
    Tijdens de vervolgingen onder keizer Diocletianus (284-305) wordt hij gearresteerd, gemarteld en gedood op bevel van Lysias, gouverneur van Tarsus in 290.
    Het oude Romeinse martelarenboek zegt dat hij voor de wilde dieren is geworpen; andere bronnen beweren dat hij werd onthoofd.

    Martyrologium Romanum

    Sexto Idus Augústi
    Anazárbi, in Cilícia, sancti Maríni senis, qui, sub Diocletiáno Imperatóre et Lysia Præside, cæsus flagris, in ligno suspénsus ac laniátus, feris tandem objéctus intériit.

    Romeins Martelaarsboek

    8 augustus:
    Te Anazarbus op Cecilië Sint Marinus, een oude man die gegeseld, gepijnigd en gekweld en tenslotte gedood werd door voor de wilde dieren gegooid te worden, tijdens de regering van keizer Diocletianus en van diens gouverneur Lysias.

    Gedachtenis viering

    Op 7 en 8 augustus of 18 oktober.

    Links

    ========================================

    Marinus van Wilparting (overl. 697).


    Marinus van Wilparting Duitsland (ook van Irschenberg) bisschop en martelaar, en zijn Ierse collega, martelaar Anianus.

    Marinus van Wilparting trekt samen met zijn collega Anianus als asceet vanuit Ierland door Europa. Eerst gaan ze naar Rome waar ze ontvangen worden door Pays Eugenius I. Deze wijdt Marinus tot missionaris bisschop en Anianus tot diaken.
    Zij behoren tot het slag monniken dat in zijn leven wil uitbeelden dat wij mensen hier op aarde nergens ons definitieve thuis hebben en die daarom almaar onderweg zijn en verder trekken.

    In de buurt van de plaatsjes Alb en Wilparting verrichten zij 40 jaar lang bekeringswerk.

    Volgens de legende komt Marinus tijdens de invallen van de Vandalen als martelaar om in Wilparting. Terwijl Anianus op hetzelfde ogenblik een natuurlijke dood sterft in Alb.

    Boven het graf van elk van deze heiligen is een kerk gebouwd. Beide kerken gelden als de oudste christelijke monumenten in het Beierse Bergland.
    Ook hun relieken worden er bewaard.

    Gedachtenis viering

    Wordt gevierd op 15 november

    Afbeelding

    Marinus van Wilparting wordt afgebeeld als bisschop met pelgrimsstaf, tas en klokje (attributen die behoren bij rondreizende monniken).



    Matthëus Günther: Gewelf fresco van de ten hemelopneming van Marinus


    Matthëus Günther: Gewelf fresco van de dood van Anianus

    Links

  • Heiligen Net
  • De Duitstalige site "Heiligen Lexikon.
  • De grafkerk van Marinus van Wilparting