Floris

Voornaam:
Nieuw op deze site:

           
Eleonora    Stanislaus    Peerke Donders    Aemilianus   

Nieuw
Klik hier voor gratis te downladen telpatroon 48 x 32 kruisjes

Betekenis van de naam Floris

Floris komt van het Latijnse woord 'florens' met de betekenis: "bloeiend, bekoorlijk, in aanzien".

Voornamen

Mannennamen afgeleid van Floris (in opbouw) :
Fiorenzo, Floor, Flor, Floran, Florence, Florens, Florent (Vlaams), Florentyn, Florentius, Florentin (Frans), Florentijn, Flores, Floriaan (Duits), Florian (Duits), Florien (Frans), Florin (Duits), Floryn, Florijn, Floris, Florus,

Vrouwennamen afgeleid van Floris:
Floor, Floortje, Flor, Flora, Florance, Flore, Florence (Engels en Frans), Florentina, Florentine, Florianne, Florien, Florina, Florinda, Florine (Frans), Floriska, Flossie (Engels)

Floris

Heiligen met deze naam zijn: 1) Florentius, kluizenaar in het begin van de 5e eeuw in Mont Glonne (Frankrijk), waar later het klooster St. Florent le Vieil gesticht werd; kerkelijke feestdag: 22 september; hieronder iets uitvoeriger beschreven.

Voor de andere heiligen met deze naam zie: Heiligen Net
2) Florentius, bisschop van Orange, gestorven 525 of 527; kerkelijke feestdag: 17 oktober;
3) Florentius, bisschop van Straatsburg, gestorven 693; kerkelijke feestdag: 7 november.
4) Florentius I van Vienne;
5) Florentius van Atrecht;
6) Florentius van Perugia;
7) Florentius van Thessalonica;

Florentius van Mont Glonne

ook: van Saumur, of Saint Florent le Vieux.

Kluizenaar en discipel van Sint Maarten van Tours, Frankrijk. Afkomstig uit Beieren.
Florentius wordt door Sint Maarten van Tours gewijd en als missionaris naar Poitou in Frankrijk gestuurd. Hij leeft er als kluizenaar op de berg Glonne aan de oever van de rivier de Loire in Anjou en trekt zoveel discipelen aan dat hij er een abdij voor moet bouwen, tegenwoordig St. Florent le Vieux genoemd.

Rond 440 sterft Florentius in Mont Glonne gelegen bij Angers in Frankrijk.

Legende

Volgens een legende die geschreven is in de 9e eeuw is de heilige Florian de broer van de heilige Florentius en zouden ze aan de oevers van de Donau samen opgegroeid zijn. Het zijn twee Romeinse soldaten en worden door de prefect van Aquiliaan ter dood veroordeeld, nadat ze gemarteld zijn. Dit omdat ze geweigerd hebben om te offeren aan afgoden.
De dood die voor hen is uitgekozen is verdrinking in de Enns met een steen om hun nek. Maar onderweg verschijnt er een engel bij Florentius en vraagt hem naar Sint Maarten in Tours te gaan, wat hij ook doet. Zijn broer laat hij over aan de kwellingen van het martelaarschap.
Sint Maaarten, gewaarschuwd door een engel, wijdt hem bij zijn aankomst tot priester.
Florentius gaat dan naar Mont Glonne, om het gebied te ontdoen van de slangen waarmee het besmet is en het te evangeliseren.
Daarna reist hij veel en doet veel wonderen. Een van de bekendste is dat hij in Candes, een kind redt van verdrinking. Het kind, dat drie dagen op de bodem van de rivier heeft gelegen, wordt op wonderbaarlijke wijze wakker. Hij geeft ook het zicht terug aan zijn moeder, die blind was.
In Saumur dwingt hij met het gebedswapen een draak die de regio terroriseert voor altijd te ontvluchten.
Florentius sterft, volgens de legende, op 31 september 390, in de buurt van Mont lonne, op een zeer hoge leeftijd.
De benedictijnen hebben dit ietwat fantasierijke verslag als zodanig herkend, en bepaald dat het van weinig historisch belang is.

Martyrologio Romano

(22 september) En el monte Glonna, a orillas del Loira, en la región de Poitiers, en la Galia, san Florencio, presbíter.

Gedachtenis viering

Gedenkdag: 22 September

Patroonheilige

Afbeelding

Klik hier voor gratis te downladen telpatroon 32 x 24 kruisjesHuidige Benedictijner abdij te Saint Forent op de plaats waar ooit door Floris een abdij werd gesticht.

De "broer?" van Florentius: Florian

Links

  • Heiligen Net
  • Op de Duitstalige site Heiligenlexicon meer informatie.