Debora

Voornaam:
Nieuw op deze site:

           
Eleonora    Stanislaus    Peerke Donders    Aemilianus   

debora
Klik hier voor gratis te downladen telpatroon 48 x 32 kruisjes

Betekenis van de naam Debora

De betekenis van de Hebreeuwse naam Debora is: "honingbij" of
"de vlijtige".

Voornamen

Vrouwennamen afgeleid van Debora:
Debbie (Engels), Debby, Debora, Deborah (Engels), Debra (Engels), Debrina, Dees.

Debora

Debora, komt voor in het oude testament als Rechter en Profetes in Israël; zij is gestorven ca 1100 vóór Chr.

Zij is een profetes in de tijd dat het Hebreeuwse volk bezig is vanuit de gevangenschap in Egypte het land Kanaän te heroveren. Op dat moment woont daar immers het volk der Kanaänieten. De Hebreeën zwalken al veertig jaar door de woestijn met de belofte dat aan de overkant van de Jordaan het Beloofde Land op hen ligt te wachten.

Het volk wordt in die tijd bestuurd door Rechters; zij spreken recht op centrale plaatsen die al in hun handen zijn gevallen. Debora is de enige vrouw onder hen. Zij houdt zitting onder de palm tussen Rama en Bethel zie Richteren 4 en 5.

Debora zet Barak aan tot de strijd tegen de de koning van de Kanaänieten Jabin van Hasor. Aanvankelijk weigert Barak deze opdracht uit te voeren, maar onder voorwaarde dat Debora met hem ten strijde zal trekken aanvaard hij de zware opdracht.

Dat loopt uit op een overwinning voor de Hebreeën. Heel het leger van de vijand wordt gedood. Alleen generaal Sisera, weet te ontkomen. Te voet. Sisera vlucht de tent in van een zekere Jaël, een Hebreeuwse vrouw. Zij stelt de vijandelijke generaal op zijn gemak. Maar als hij eenmaal in slaap is gevallen, slaat zij een tentpin door zijn slapen de grond in. Dat is (in die tijd en omstandigheden) een heldendaad van de eerste orde.

Tegelijk komt daarmee Debora's voorspelling aan Barak uit: zij had hem voorzegd dat de overwinning hem geen enkele roem zou opleveren, daar de vijand om zou komen door de hand van een vrouw!

Hoewel de daad van Jaël in onze ogen tegen alle regels van gastvrijheid en rechtsbescherming is, zingt Debora over deze gebeurtenis een triomfantelijk overwinningslied zie: Richteren 5. Dit lied geldt als een van de oudste Hebreeuwse gedichten.

Feestdag

Feest 21 september.

Afbeelding

debora
Klik hier voor gratis te downladen telpatroon 32 x 24 kruisjes


Plaquette van Egino Weinert
(doorklikken "Namenspatronale" en letter D)Vanwege het lied van Debora wordt zij soms afgebeeld met een harp. Dikwijls spreekt zij recht onder de palmboom.
De moord van Jaël met de tentpin wordt ook in de kunst afgebeeld.

Links

  • Op Heiligen Net meer informatie
  • Op de Duitstalige site Heiligenlexicon meer informatie.