Rosa van Lima

Voornaam:
Nieuw op deze site:

           
Elia    Eleonora    Stanislaus    Peerke Donders   

Klik hier voor gratis te downladen telpatroon 48 x 32 kruisjes

Betekenis van de naam Rosa

'Rosa' is Latijn en betekent "roos".

Voornamen

Vrouwennamen afgeleid van Rosa:
Charo (Spaans), Olivia, Roos, Roosje, Rosa, Rosabella (+bella = mooi), Rosalia, Rosalie (Frans), Rosalien, Rosaliene, Rosalina, Rosalind (Engels),Rosalinde, Rosalina, Rosan (Engels), Rosanna (+Anna), Rosanne (+Anna), Rose, Rosel (Duits), Roseliek, Roselien, Roselina, Rosalinda, Roselinde, Roseline, Roselque, Rosella, Rosemarie (+Maria), Rosemarijn (+Maria), Rose–Mary (+Maria)(Engels), Rosemyn (+Maria), Roseri, Rosetta, Rosette (Frans), Rosie (Engels), Rosina, Rosine, Rosita, Roza, Rosula, Rozanne (+Anna), Rozemarie (+Maria).

Mannennamen afgeleid van Rosa:
Rozinus.

Rosa van Lima, maagd (1568-1617)

Op 30 april 1568 (51 jaar na de stichting van de stad) wordt te Lima in Peru een dochter geboren bij het Spaanse echtpaar: Don Gaspar de Flores en Doña María de Olivia. Zij wordt gedoopt met de naam Isabel.

"Wat moeten we toch met zo'n kind beginnen," zullen Gaspar Flores en Maria Olivia zich menigmaal in wanhoop hebben afgevraagd. Hadden ze hun handen al vol aan hun tien andere kinderen, nummer elf, de jongste, stelt hen voor een bijna onmogelijke taak.
Ze is bijzonder gehoorzaam. Als haar moeder vergeet te antwoorden op de vraag of ze iets mag drinken, doet ze dat niet, soms weken achter elkaar. Maar dan die 'rare' gewoontes die ze zichzelf blijkbaar aanleert: ze bestrooit haar brood met as en bittere kruiden en zoekt ook in het drinken versterving door er schapengal doorheen te mengen. Vaak genoeg ook vast ze zo streng als slechts een kluizenaar zou doen.

Vader Gaspar wordt directeur van een zilvermijn in het noorden van het land. Daar ontvangt Isabel het vormsel en krijgt van de bisschop de naam Rosa.

Isabel is een bijzonder mooi meisje, haar rode blozende wangen maken haar bekend en geliefd bij vooral de jongens in haar omgeving. Om haar schoonheid te benadrukken maakt haar moeder een krans van rozen die zij op het hoofd draagt, ongemerkt draagt zij echter een metalen krans met scherpe uitsteeksels onder die haartooi.
Al met al leeft zij een sober leven in gebed en vasten. Zij toont een buitengewone rust en zelfbeheersing. En beantwoordt geen van de huwelijks aanzoeken die haar bereiken.
Zij onderscheidt zich door haar geestelijk leven. Haar grote voorbeeld is de Italiaanse dominicanes Catharina van Siëna.

In een hutje, achter in de tuin van haar ouders, leeft zij geheel teruggetrokken en neemt bijna geen voedsel tot zich. Zij brengt haar dagen door met gebed en het kweken van kruiden. Ook wil ze deel hebben aan het lijden van Christus zodat ze zichzelf op allerlei manieren geselt en pijnigt.

Eindelijk gaat op 10 augustus 1606 haar grote wens in vervulling, ze wordt dan aangenomen als lid van de Derde Orde (een zogenaamde leken orde) van de heilige Dominicus.
Ze gaat zich toeleggen op het maken van borduurwerkjes die verkocht worden om van het geld voor de armen van Lima te zorgen. Maar ze blijft ook het gezin waaruit ze voortkomt en waarbij ze woont bedienen met huishoudelijke werkzaamheden.

Geregeld doorstaat Rosa verschrikkelijke doodsangsten, waarvan zelfs de theologen van de universiteit van Lima, die haar geestelijk leven onderzoeken, diep onder de indruk raken. Wanneer het kwaad van haar geweken is, besluit zij juist nog harder te vasten, haarzelf nog meer te pijnigen en dat alles vooral voor de bekering van haar volk.
Een lange en pijnlijke ziekte wordt haar lot. Vijftien jaar lang ondergaat zij de uiterste verlatenheid en troosteloosheid. Zelfs van de kant van haar huisgenoten heeft zij beschimpingen en smaad te verduren. De artsen kunnen haar niet helpen. Een voor een raken haar ledematen verlamd, ze is dan nog maar eenendertig jaar oud.

De laatste drie maanden van haar leven verblijft Rosa in het huis van de familie Gonzalo de la Manza in Lima op de plaats waar nu het klooster staat dat haar naam draagt.

Wanneer zij op 24 augustus 1617 sterft, weet men: hier sterft een heilige. Vele wonderen vinden er die dagen rond Rosa plaats, één daarvan is de stichting van het Catharina van Siënaklooster, genoemd naar de heilige Italiaanse dominicanes. De eerste religieuze heet Maria Oliva, Rosa's moeder.

Rosa ligt begraven in de kerk van het eerste Dominicanenklooster dat te Lima gesticht is en haar naam draagt.

Zij wordt door paus Clemens X in het jaar 1671 heilig verklaard en is daarmee de eerste Heilige van de "nieuwe wereld". De Paus zegt in het document waarin haar heiligverklaring bekend wordt gemaakt dat: "Sinds de ontdekking van Peru geen missionaris is opgestaan, die een dergelijke algemene beweging van boetvaardigheid heeft verwekt".

Wie dit levensverhaal leest zal niet denken: wat een voorbeeld van een geëmancipeerde vrouw, maar zoals dat altijd is moet men haar plaatsen in de tijd waarin ze geleefd heeft.

Patroonheilige

Patrones van Peru en de hoofdstad Lima, van Zuid Amerika, de Philipijnen en Westindië.
Patrones van: borduursters, tuinlieden, bloemenhandelaren.
Aangeroepen bij: uitslag en verwondingen.
Voorspreekster bij geboorte en het bijleggen familieruzies.

Gedachtenis viering

23 augustus is de algemene gedachtenis viering van de heilige Rosa van Lima.
In Lima, de hoofdstad van Peru wordt haar feestdag als patrones van de stad nog gevierd op 30 augustus. De Dominicaner orde viert de gedachtenis verplicht.

Martyrologium Romanum:

Tértio Kaléndas Septémbris:
Sanctæ Rosæ a Sancta María, e tértio Ordine sancti Domínici, Vírginis; cujus dies natális nono Kaléndas Septémbris recensétur.

In het Nederlands:
30 augustus:
Feestdag van Sint Rosa van de Heilige Maria, maagd van de derde orde van Sint Dominicus, wiens geboorte (ten hemel) wordt gevierd op 24 augustus.

Afbeelding


Klik hier voor gratis te downladen telpatroon 32 x 24 kruisjes




Bronzen plaquette van Egino Weinert
(doorklikken "Namenspatronale" en letter R)

Op afbeeldingen draagt Rosa het habijt van de derde orde van de dominicanen. Een wit onderkleed met daarover een zwarte mantel, tevens een witte ondersluier en zwarte bovensluier.
Ze heeft op haar hoofd een kroon van rozen en in haar hand de rozenkrans of een kruisbeeld . Dit laatste omdat zij heeft gezegd: "Het kruis is de enige ladder waarmee je in de hemel kunt komen."
Veelal heeft ze het kind Jezus op de arm of aan haar voeten, ofwel zoals in haar visioen in een rozentak of struik.
Soms heeft ze een spade en twee konijnen aan haar voeten herinnerend aan haar verblijf in de tuin van het ouderlijk huis.

Literatuur

  • Butler H.L., Heiligen Levens pag.: 118;
  • Jo Claes e.a.: Sanctus, meer dan 500 heiligen herkennen, pag. 138;
  • Clemen Jöckle: Heiligen van Alle Tijden, pag. 393;
  • Links

  • Heiligen Net
  • Op de Duitstalige site Heiligenlexicon meer informatie over Rosa van Lima.