Daniël de pilaarheilige

Voornaam:
Nieuw op deze site:

           
Eleonora    Stanislaus    Peerke Donders    Aemilianus   

Klik hier voor gratis te downladen telpatroon 48 x 32 kruisjes

Betekenis van de naam Daniël

De naam Daniël komt in het oude testamen voor.
De naam betekent "God is mijn rechter."

Voornamen

Mannennamen afgeleid van Daniël:
Daan, Dana, Daneel, Daniël, Daniel, Danilo, Danny.


Vrouwennamen afgeleid van Daniël:
Daleen, Dana, Danella, Danja, Daniëlla, Daniëlle,

Daniël, profeet O.T.

Daniël is een profeet, die volgens het bijbelverhaal een nacht in een leeuwenkooi heeft doorgebracht, zonder er letsel aan over te houden. Hij wordt samen met een grote groep inwoners van Israël naar Babel in ballingschap verbannen. Hij verwerft daar aan het hof van koning Nabucasnezar een zeer belangrijke positie omdat hij in staat blijkt diens dromen uit te leggen.
Het boek Daniël omvat twaalf hoofdstukken, en heeft een pagina op deze site.

Daniël, de pilaarheilige

In de R.K. kerk kent ook de Heilige Daniël, de pilaarheilige.
Deze Daniël wordt geboren in het jaar 413 Rond het jaar 430 zit de meest bekende pilaarheilige (styliet) Sint Simeon op zijn pilaar als een jonge man bij hem wordt gebracht door de abt van de kloosterschool waar hij opgevoed is. Sint Simeon laat die jonge man, Daniël, bij hem boven komen om hem de zegen te geven.

Daniël blijft in het klooster tot hij twee en veertig jaar oud is. Maar nooit vergeet hij de indruk die Simeon op hem gemaakt heeft.

Als de abt komt te overlijden vragen de monniken Daniël om diens plaats in te nemen. Hij weigert ten stelligste. Na vele avonturen en pelgrimstochten besluit Daniël geheel alleen zijn intrek te nemen in een oude tempel bij Constantinopel.

In het jaar 459 sterft de heilige Simeon. Nu neemt Daniël het besluit zijn grote heilige held na te volgen. Gedurende de volgende drie en dertig jaar verblijft hij op een pilaar. Hij weigert zelfs om van zijn paal af te komen om tot priester gewijd te worden. Daarom doet de patriarch van Constantinopel het eerste gedeelte van de wijdingsdienst onder aan de pilaar en klimt vervolgens in de pilaar om Daniël de handen op te leggen, hetgeen voor de wijding noodzakelijk is.

Zeer veel mensen komen de pilaarheilige bezoeken, onder hen twee keizers. De enige keer dat Daniël naar beneden komt is om één van die twee keizers te berispen.

Hij is tachtig jaar oud als hij in 493 komt te overlijden.

Zijn volgelingen laat hij als testament een samenvatting na van de leer over de Christelijke deugden, de naastenliefde staat daarin op de eerste plaats.

Gedachtenis viering

Zijn gedachtenis wordt gevierd op 11 december.

Afbeelding

Klik hier voor gratis te downladen telpatroon 32 x 24 kruisjes



Daniël, de pilaarheilige, wordt meestal afgebeeld zittend (of staand) op een pilaar. Gekleed in priesterkleding.
Een boek in de hand wijst op het geschrift dat hij heeft nagelaten.

Links

  • Veel interessante gegevens over pilaarheiligen
  • En op Heiligen Net.
  • Op de Duitstalige site Heiligenlexicon meer informatie.