Hubertus

Voornaam:
Nieuw op deze site:

           
Eleonora    Stanislaus    Peerke Donders    Aemilianus   

Hubertus
Klik hier voor gratis te downladen telpatroon 48 x 32 kruisjes

Betekenis van de naam Hubertus

De naam Hubertus is een verlatiniseerde variant van de naam Hubrecht.
Hubrecht is een tweestammige Germaanse naam die ongeveer betekent 'stralende geest'. De naam is samengesteld uit de Gotische woorden "hug(s)" met de betekenis: '(denkende) geest, verstand' en "berht" dat 'glanzend, stralend, schitterend' betekent.

Voornamen

Mannennamen afgeleid van Hubertus:
Bert, Berthold, Berti (Engels), Bertie (Engels), Bertil (Zweeds), Bertin, Berto, Bertus, Hubb, Hubbert, Hubert (Engels), Huberto, Hubertus, Hubie, Hubrecht, Huib, Huibje, Huub.

Vrouwennamen afgeleid van Hubertus:
Berta, Berte, Bertel (Duits), Berthe, Berthilde, Bertine, Bertida (Duits), Bertie, Berthy (Engels), Bertje, Huberta, Huberte (Frans), Hubertha, Hubertine.

Hubertus van Luik

Hubertus van Luik (ook van Maastricht), bisschop.
Zoals veel bij heiligen het geval is, is er ook over de heilige Hubertus weinig met zekerheid te vertellen. De meeste gegevens hebben vooral legendarische waarde.

Hubertus wordt ergens rond 655 geboren in Toulouse (Frankrijk). Hij is de oudste zoon van Bertrandus en Hugberne, het hertogelijk paar van Aquitanië.
Hubertus wordt in 654 op achttienjarige leeftijd tot ridder geslagen door zijn neef, koning Diderik. Hij is een boom van een vent: liefst tien voet lang [= 2.90m!]. Hij heeft een rode baard.
Na de dood van Baudalus wordt Hubertus graaf van Parijs. Aanvankelijk leeft hij aan het hof van de Franse koning Theodoric III. Maar ten gevolge van de kuiperijen van een zekere Ebroinus bij de Franse koning wordt Hubertus verbannen.
. Hij moet uit Parijs vluchten en hij dient hij dan aan hof van Pepijn van Herstal in het Belgische Leuven.
Hij geniet met volle teugen van de liederlijke leefwijze aan het hof. Veelal is hij te vinden op jachtpartijen in de Ardennen.
Hij huwt met prinses Floribana en krijgt met haar een zoon Floribert, die later Hubertus' opvolger wordt als bisschop van Luik.
Maar Floribana sterft in het kraambed van Floribert en Hubertus trekt zich terug uit alle ambten en leeft jaren een teruggetrokken leven, maar komt ook in contact met bisschop Lambertus van Maastricht.
In deze tijd denkt hij veel na over zijn geloof, gaat op bedevaart naar Rome, laat zich priester wijden en werkt vol vuur als evangelist in Brabant en de Ardennen en wordt daarom de apostel van de Ardennen genoemd.
Rond 750 wordt hij bisschop van Tongeren en Maastricht. Hij staat bekend als mild en wijs. Veel wonderen worden aan hem toegeschreven, zoals genezing van hondsdolheid. Bij een hongersnood redt hij veel mensen van de dood.
Op 24. december 717 laat hij het gebeente van zijn voorganger Lambertus naar Luik overplaatsen. Hij is het die ook de bisschopszetel van Maastricht overbrengt naar Luik in België.
Hubertus sterft op 30 mei 727 in Tervuren dicht bij Brussel.

Legende

Gedachtenis viering

Feest 15 mei (met alle heilige bisschoppen van Maastricht), maar ook 30 mei (overbrenging relieken) en vooral 3 november.

Patroonheilige

Hubertus werd aangeroepen tegen hondsdolheid, bezetenheid en watervrees.
Hij is schutspatroon van houthakkers, jagers, houtbewerkers, hondenliefhebbers, metaalarbeiders en schutters.

Afbeelding

Klik hier voor gratis te downladen telpatroon 32 x 24 kruisjes
Hubertus wordt afgebeeld als jager, of als bisschop.
Het hert met kruis tussen het gewei vergezelt hem meestal.
Verder heeft hij als attributen: kruisboog, jachthoorn, hond en soms een boek.





Plaquette van Egino Weinert
(doorklikken "Namenspatronale" en letter H)


Hubertus Jachtslot op de Hoge Veluwe

Literatuur

  • Claes, Jo e.a. Sanctus, meer dan 500 heiligen herkennen, pag. 103 ;
  • Jöckle, Clemens, Heiligen van Alle Tijden, pag. 217;
  • Links

  • Heiligen Net
  • Op de Duitstalige site Heiligenlexicon .