Ronald van Kirkwall

Voornaam:
Nieuw op deze site:

           
Elia    Eleonora    Stanislaus    Peerke Donders   

Ronald
Klik hier voor gratis te downladen telpatroon 48 x 32 kruisjes

Betekenis van de naam Ronald

De Schotse naam Ronald is ontstaan uit het Oudnoorse 'Rögnvald' of tegenwoordig 'Rognvald', een samenstelling uit de Germaanse woorden 'ragin' dat "raad, besluit" betekent. En 'waldan' met de betekenis "heersen". De naam betekent dus: "raadgever, heerser".

Voornamen

Mannennamen afgeleid van Ronald:
Ron, Ronal, Ronald, Ronaldo, Rögnvald (Noors) Rognvald (Noors), Ronnart, Ronne, Ronneke, Ronnie, Ronny, Ronson (zoon van Ronald), Rontsje, Rony (Engels).

Ronald van Kirkwall

Ronald van Kirkwall (of Orkney), Schotland; kerkstichter (en martelaar?).
Ronald wordt geboren rond 1100 in Noorwegen. Hij is de zoon van de edelman Kol Kolsson en zijn vrouw Gunhild Erlendsdotter, een zus van Sint Magnus.
Ronald groeit op in Adger in Noorwegen als Kali Kolsson.
Zijn levensgeschiedenis is terug te vinden in de Orkneyinga Saga.
Hij wordt er beschreven als "elegant en wel opgevoed". Maar daarnaast heeft hij een oorlogszuchtige natuur.
In 1129 schenkt koning Magnus van Noorwegen hem de helft van het graafschap van Orkney als erfgenaam van zijn oom St. Magnus. Hij wordt dus earl (hertog) van Orkney een van de Schotse Shetland eilanden. Op dat moment neemt hij de naam Rognvald (Ronald) aan.
Er gaan enkele jaren voorbij voordat Rognvald zijn deel van de Orkneys durft op te eisen; het is graaf Paul, zoon van Hakon, die het gehele graafschap in handen heeft, sinds zijn vader St. Magnus had vermoord. Zijn eerste poging mislukt al bij de Shetland eilanden. De tweede poging onderneemt hij de erop volgende lente, in gezelschap van zijn vader Kol, die hem doet zweren een stenen kerk te bouwen in Kirkwall, Orkney-eilanden, opgedragen aan St. Magnus. Dankzij Kol wordt deze expeditie een succes en wordt graaf Paul gevangengenomen. De bouw van de St. Magnuskathedraal begint onder diens toezicht in 1137.
De kerk wordt toegewijd aan de heilige Magnus van Schotland.

Ronald gaat als pelgrim naar het Heilig land, maar het lijkt erop dat hij zich op reis naar Jeruzalem meer gedroeg als een piratenkapitein dan als een christelijke pelgrim.
Na terugkeer van zijn bedevaart naar het Heilige Land wordt Ronald op 20 augustus van het jaar 1158 vermoord in Caithness in Schotland door Thorbjorn Clerk, die vooral tegen zijn regels en religie gekant is. Er blijven twijfels bestaan over het martelaarschap van Ronald.

Mensen zagen hem echter als meer dan menselijk en hij werd dan ook na zijn dood in 1158, vereerd als St. Rognvald. Reeds snel na zijn dood begint zijn verering als heilige. Om zijn heiligheid te benadrukken wordt er verteld dat er na zijn dood vele en grote wonderen op zijn voorspraak gebeurd zouden zijn.
De heiligverklaring geschiedt door bisschop Bjarni the Poet met toestemming van de Paus. Hij wordt begraven in de St. Magnuskathedraal. De resten van St. Rognvald liggen thans in een pilaar in de kathedraal.

Gedachtenis viering

Feestdag: 20 augustus.

Afbeelding

Klik hier voor gratis te downladen telpatroon 32 x 24 kruisjes




Magnus Kathedraal te Kirkwall

Links

  • Heiligen Net
  • Op de Duitstalige site Heiligenlexicon meer informatie .