aartsengel Raphaël en Tobias

Voornaam:
Nieuw op deze site:

           
Elia    Eleonora    Stanislaus    Peerke Donders   

Raphael
Klik hier voor gratis te downladen telpatroon 48 x 32 kruisjes

Betekenis van de namen Raphaël en Tobias

Betekenis van de bijbelse naam Raphaël: "God geneest".
Betekenis van de bijbelse naam Tobias: "God is mijn goed".

Voornamen

Mannennamen afgeleid van Raphaël :
Raf, Rafael, Rafaël, Rafal (Pools), Raffaelo (Italiaans), Rafiel, Raphael.
Vrouwennamen afgeleid van Raphaël:
Rafaela (Spaans), Rafaella (Spaans), Raffaella, Raphaella.

Mannennamen afgeleid van Tobias :
Tobi, Tobia, Tobiah, Tobias, Tobie, Tobit, Toby (Engels).

Raphaël en Tobias

In het bijbelboek Tobit wordt verhaald hoe de aartsengel Raphaël de jonge Tobias begeleidt op zijn weg van Nineve naar Ekbatana.
In balingschap te Ninive volgt vader Tobit met zijn gezin de oude wetten van Mozes. Zo begraaft hij doden en overnacht daarna buiten omdat hij nog onrein is door het aanraken van de overledene. Op zo'n nacht valt er drek van een overvliegende mus in zijn oog, waardoor hij blind wordt.
In opdracht van zijn blinde vader gaat Tobias naar Ekbatana om daar uitgeleend geld op te halen bij een vriend.
Onderweg helpt zijn reisgenoot Raphaël hem bij het vangen van een gevaarlijke vis. Het hart, de lever en de gal moet hij meenemen, de rest komt op de barbecue.
Onderweg overnachten ze enige tijd bij Tobias' oom Gabaël.
Daar bevrijdt Tobias op aanwijzing van Raphaël het meisje Sara, de dochter van zijn oom Gabaël, van een boze geest. Telkens wanneer zij de huwelijksnacht met een bruidegom doorbrengt, blijkt deze de volgende ochtend te zijn overleden; dat is haar al zes keer overkomen. Maar Tobias, de zevende bruidegom, blijft door Raphaëls zorgen in leven. Om de demon te verdrijven die de oorzaak is van alle ellende, branden zij hart en lever van de gevangen vis in de bruidskamer.
Tobias huwt Sara en blijft nog 14 dagen om de bruiloft te vieren. Ondertussen reist Raphaël alleen verder om het geld op te halen volgens de opdracht van Tobit.
Als Raphaël terug is ontvangt Tobias veel geld en vee van schoonvader Gabaël en reist hij met zijn vrouw Sara naar Ninive terug.
Thuis aangekomen weet de jonge Tobias op aanwijzing van zijn reisgezel zijn oude vader Tobit van diens blindheid te genezen met de gal van de gevangen vis.
Aan het eind van het verhaal maakt Raphaël zich bekend als één van de zeven aartsengelen die voor de heerlijkheid van God staan. Daar is het hun taak de gebeden van de heiligen tot voor Gods troon te brengen.

Gedachtenis viering

Paus Benedictus XV heeft het feest van de aartsengel Raphaël
op 24 oktober gesteld. Voorheen was het 29 september.
De gedenkdag van Tobias wordt gevierd op 13 september.

Patroonheilige

Raphaël is patroonheilige van artsen, apothekers, verplegend personeel en zieken; van gehuwden (vanwege zijn rol bij de bruid Sara in het boek Tobit); op grond van datzelfde verhaal is hij ook patroon van alle mensen die op reis of onderweg zijn: daar behoren toe: schippers, pelgrims, emigranten, vakantiegangers, dagjesmensen en spoorwegpersoneel; van mijnwerkers, bergbewoners en dakdekkers; van arme zielen (die hij begeleidt tot voor Gods troon). Hij wordt aangeroepen tegen oogziekten en tegen de pest.
Door zijn rol in het verhaal van de jonge Tobias werd hij ook patroon van opvoeders en ieder die jonge mensen begeleidt op hun weg naar volwassenheid.

Afbeelding

De engel Raphaël wordt meestal afgebeeld als pelgrim met reisstaf en samen met zijn reisgenoot Tobias en dikwijls een hond. De jongen draagt vaak een vis in zijn handen.
Verschillende scènes uit het boek Tobit zijn dikwijls geschilderd.

Klik hier voor gratis te downladen telpatroon 32 x 24 kruisjes
Samen met de engel haalt Tobias hart, lever en gal uit de gevangen vis.
In de bruidskamer van Sara brandt Tobias hart en lever om de demon te verdrijven die de oorzaak is van het overlijden van de zes vorige bruidegommen in spe.


Sara neemt afscheid van haar ouders als ze met Tobias afreist naar Ninive.

De gal van de vis wordt op de blinde ogen van Tobit gelegd, waardoor hij van zijn blindheid wordt genezen. • Plaquettes van Egino Weinert hier te bestellen
  (doorklikken "Namenspatronale" en letter R)

 • Literatuur

 • Sanctus, meer dan 500 heiligen herkennen, pag. 112;
 • Jöckle, Clemens, Heiligen van Alle Tijden, pag. 386;
 • Links

 • Heiligen Net over Tobias
 • Bijbelboek Tobit
 • Op de Duitstalige site Heiligenlexicon meer over Raphael.
 • En ook over Tobias