Theodora en Didymus

Voornaam:
Nieuw op deze site:

           
Elia    Eleonora    Stanislaus    Peerke Donders   

Theodora
Klik hier voor gratis te downladen telpatroon 48 x 32 kruisjes

Betekenis van de naam Theodora

De Griekse naam betekent: "Gods Geschenk" evenals de mannelijke vorm Theodorus.

Betekenis van de naam Didymus

De Griekse naam Didymus betekent: "tweeling". Hij komt voor als de toenaam van de apostel Thomas. (Thomas is een Aramese naam die ook 'tweeling' betekent).

Voornamen

Omdat de naam Dorothea zo goed als zeker is onstaan uit Theodora worden hieronder ook de afleidingen van die naam weergegeven.
Vrouwennamen afgeleid van Theodora:
Doortje, Dora, Doralie, Doralynn (+Lynn) (Engels), Dorathea, Dorathy, Dore, Doreen (Engels), Dorel (Duits), Dorella, Doremieke (+Mieke), Dorette (Frans), Doride, Dorian, Dorianna, Dorieke, Dorien, Dorienke, Dorina, Dorine, Dorinda, Dorine, Dorinthe, Doris (Engels), Dorissa, Dorit, Dorith (Engles), Dorota, Dorothe, Dorthea, Dorothé (Frans), Dorothea, Dorothy (Engels), Dorrenda, Dory, Dot, Feodora, Teddy, Teodora, Thea, Theda, Theodora, Theodore, Theodorine, Theodosia, Teodora.

Mannennamen afgeleid van Theodorus :
Dorus, Teodor (Skandinavisch), Teodoro (Spaans), Thedor, Thedric, Theo, Theodor (Duits), Theodoor, Theodore (Frans, Engels), Theodoro (Italiaans), Theodorus,

Mannennamen afgeleid van Didymus :

Didymus.

Theodora en Didymus van Alexandrië (in Egypte)

In de tweede eeuw als keizer Diocletianus de baas is in Egypte, wordt in Alexandië de christin Theodora gearresteerd. Dit omdat zij in het openbaar weigert aan de Romeinse goden te offeren; daarmee overtreedt zij een bevel van de keizer.
Tijdens het verhoor vraagt de landvoogd Proculus: "Uit welke maatschappelijke stand bent u afkomstig?"
Zij antwoordt: "Ik ben christen."
De landvoogd probeert het nog eens: "Maar bent u een vrije vrouw of een slavin?"
Waarop zij reageert: "Ik ben vrijgekocht door Jezus Christus. Maar volgens uw maatstaven zijn mijn ouders vrije burgers."
Bij navraag blijkt dat zij van zeer hoge afkomst is.
Verder vraagt de landvoogd: "Waarom bent u niet getrouwd?"
"Omdat ik er de voorkeur aan geef mij aan Christus te binden."
Nu spreekt de landvoogd: "Ik zou u dringend willen vragen te offeren, want doet u dat niet, dan zien wij ons genoodzaakt u in een bordeel te plaatsen. Denkt u er nog maar eens drie dagen over na; dan hoor ik het wel."
Maar na drie dagen blijkt zij nog even standvastig. Nu wordt ze veroordeeld om in het bordeel als prostituee te fungeren. Bij het binnengaan ervan bidt Theodora: "God, almachtige Vader van onze Heer Jezus Christus, kom uw kind te hulp en wil mij ongedeerd uit deze gore gevangenschap bevrijden, net zoals u de apostel Petrus
uit zijn gevangenschap hebt verlost. Bewaar mijn zuiverheid, zodat heel de wereld kan zien dat ik aan U toebehoor."
Een jongeman, Didymus genaamd, (in het Egyptisch Daptumias) heeft bij de verhoren staan luisteren. Hij bedenkt een plan: huurt een soldatenuniform en weet als eerste klant toegang tot Theodora te krijgen.
Hij stelt haar gerust en ruilt zijn kleren met die van haar, zodat zij ongehinderd uit haar benarde situatie kan ontsnappen.
Didymus wordt gegrepen en veroordeeld. Hij moet een dubbele straf ondergaan omdat ook hij als christen weigert te offeren aan de Romeinse goden en bovendien Theodora heeft laten ontsnappen. Hij wordt onthoofd en verbrand.
Volgens Ambrosius van Milaan (339 - 397) hoort Theodora van deze terechtstelling en doet zij een poging Didymus te bevrijden. Als dat mislukt geeft ze zich vrijwillig aan om hetzelfde lot te ondergaan als Didymus.
In 303 sterven beide heiligen de marteldood.

Georg Friedrich Händel componeert een
Oratorium over dit verhaal.

Gedachtenis viering

Gedachtenisviering 28. April

Afbeelding

Als een van de weinig vrouwelijke heiligen wordt Theodora vanwege haar bevrijding door Didymus, afgebeeld in (Romeinse) wapenuitrusting. Op haar hoofd draagt zij een helm. In haar handen draagt zij een zwaard en/of een martelaarspalm.
Ook de bevrijding door Didymus wordt dikwijls afgebeeld.

Klik hier voor gratis te downladen telpatroon 32 x 24 kruisjesLiteratuur

  • Claes, Jo e.a. Sanctus, meer dan 500 heiligen herkennen, pag. 300;
  • Links

  • Heiligen Net
  • Op de Duitstalige site Heiligenlexicon meer informatie over Theodora en Didymus.
  • Oratorium van Händel