Betekenis van de naam Wilhelmus
De naam Wilhelm is een samenstelling van de Germaanse woorden 'wilja' dat "wil" of "wens" betekent en 'helm' met de betekenis "helm" of "bescherming".
De samengestelde naam betekent dus: "De Wilskrachtige Beschermer".
Voornamen
Mannennamen en Vrouwennamen
afgeleid van
Wilhelmus zie aldaar
Wilhelmus van Aquitanië (ongeveer 0750-0812)
Met de voornaam Wilhelmus worden verschillende heiligen beschreven in de hagiografie, ofwel de beschrijvingskunst van de heiligen levens.
We noemen hier een Wilhelmus met meerdere "achternamen": Wilhelmus van Aquitanië; Wilhelmus van Gellone, Wilhelmus met de korte neus of Wilhelmus van Orange.
Terwijl ook de voornaam Wilhelmus zelf kan klinken als: Willem, Wilhelmus, Guillaume, Guilhem etc.
Wilhelmus van Aquitanië is de zoon van Graaf Theodard en van moeders kant een kleinzoon van Karel Martel.
Tijdens zijn leven is deze Wilhelmus bekend als graaf van Toulouse, hertog van Aquitanië en ridder bij het hof van Karel de Grote.
Hij vecht in zuid Frankrijk en Spanje tegen de Saracenen. Dit ridderleven is opgeschreven in een oud Franse roman met de naam "Chanson de Guillaume".
Zo wordt van de strijdlustige heilige Wilhelmus, die terecht de bijnaam "met de korte neus" draagt, verteld dat hij zich zonder verweer tot zijn broek liet uitkleden. Maar toen zij dreigden hem ook zijn broek af te willen nemen, schaamde hij zich en stond niet toe dat zijn schaamdelen ontbloot zouden worden. Met opgeheven vuist hakte hij op de rovers in en sloeg hen tegen de grond.
Na het overlijden van zijn vrouw in 804 verlaat hij het keizerlijk hof en sticht het klooster Gellone bij Montpellier. Die plaats is nu nog bekend als Saint-Guilhem-du-Désert.
Wilhelmus treed zelf als Benedictijner monnik in het klooster en werkt daar heel eenvoudig als kok en broodbakker.
Wilhelmus van Aquitanië is overleden in 812
Hij werd in 1066 door paus Alexander II heilig verklaard.
Bedevaartgangers op weg naar Sint-Jacobus van Compostella bezochten te Toulouse dikwijls het graf van deze heilige Wilhelmus.
Patroonheilige
Wilhelmus van Aquitanië is schutspatroon van de wapensmeden.
Gedachtenis Viering
Gedachtenis viering 5 maart (overbrenging relieken), 9 april (bisdom Poitiers), 28 mei.
Afbeelding

Bronzen plaquette
Egino Weinert, .
Wilhelmus van Aquitanië wordt voorgesteld als jonge man, benedictijner monnik of kluizenaar met een helm op het hoofd (zoals ook andere heiligen met de naam Wilhelmus). In de hand draagt hij een kruis en een boek of de ordesregel.
.
Dikwijls houdt hij met zijn voet de duivel (De Saracenen) in bedwang.
Literatuur
Jo Claes e.a.: Sanctus, meer dan 500 heiligen herkennen, pag. 78 ;
Links